elefant.ro

Postare prezentată

Invitatie la vals - Citate

"Nu mai am putere sa vreau." "Se sinucide cineva ajuns în vîrful piramidei sociale dupa ce a gasit cheia care descuie usa t...

7 decembrie 2017

Postare speciala - Carti controversate de-a lungul anilor(4)

 O alta carte considerata controversata este Lolita si se afla de cativa ani pe lista mea de carti de citit, sper sa ajung candva in viitorul apropiat sa o citesc.

„Lolita, lumină a vieţii mele, văpaie a viscerelor mele. Supliciul meu, suflet al meu”. Cuvintele cu sonoritate de incantație prin care Humbert Humbert, un bărbat de 37 de ani, își proclamă iubirea față de Lolita, o fetiță de 12 ani, au șocat editurile și ulterior publicul. Romanul lui Vladimir Nabokov Lolita” a provocat reacții foarte puternice, din considerente morale, multe edituri refuzând să publice povestea imaginată de scriitorul american de origine rusă. Povestea lui Humbert Humbert, bărbatul care se căsătorește cu o femeie doar pentru a putea avea o relație cu fiica acesteia, în vârstă de 12 ani a șocat opinia publică și nu doar în Statele Unite, unde a fost publicată până la urmă de o editură specializată în literatură pornografică. Francezii au interzis volumul semnat de Nabokov pe motiv de „obscenitate”. La fel britanicii, argentinienii, neo-zeelandezii și autoritățile din Africa de Sud. Cartea a fost interzisă și în Canada o perioadă, dar cenzura a fost ulterior ridicată. Istoria însă i-a făcut dreptate lui Vladimir Nabokov – „Lolita” este astăzi recunoscut ca unul dintre cele mai bune romane scrise vreodată în limba engleză.


Sursa 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cele mai populare postari din ultima saptamana...