elefant.ro

Postare prezentată

Invitatie la vals - Citate

"Nu mai am putere sa vreau." "Se sinucide cineva ajuns în vîrful piramidei sociale dupa ce a gasit cheia care descuie usa t...

13 iunie 2017

Ferma Animalelor - Rezumat

    In fabula "Ferma Animalelor" actiunea se desfasoara la ferma "Conacul" ce apartine domnului Jones si sotiei sale. Ferma cuprinde numeroase animale de la cai, vaci, caini, gaini, porumbei, magarul Benjamin pana la corbul Moise. Cel mai intelept este insa "Seniorul", un porc batran din rasa Middle White.

    Intr-una dintre seri, Seniorul are un vis ciudat si anume vede cum ar arata lumea animalelor fara oameni. Asa ca ia hotararea de a le tine un discurs tuturor animalelor punand la cale un complat impotriva domnului Jones.
     Peste trei zile insa Seniorul moare in somn si responsabilitatea continuarii ideologiei despre revolutie conceputa de el le ramane lui Snowball si Napoleon, doi tine porci.  Bulversat de băutura domnul Jones uita sa hrănească animalele si paraseste ferma doua zile, iar întorcându-se  le biciueste astfel incat ajunse la limita nervilor încep sa-l lovească si îl Gonesc de la ferma. Astfel revolutia are loc fara de veste.
     Cei doi porci se străduiesc si invata sa scrie si sa citească si chiar elaborează o serie de legi ale Animalismului. Acestea se numesc percepte si anume:
1 ORICINE MERGE PE DOUA PICIOARE E DUŞMAN ;
2 ORICINE MERGE PE PATRU PICIOARE SAU ARE ARIPI E PRIETEN ;
3 NICI UN ANIMAL NU VA PURTA HAINE ;
4 NICI UN ANIMAL NU VA DORMI INTR-UN PAT ;
5 NICI UN ANIMAL NU VA UCIDE UN ALT ANIMAL ;
6 NICI UN ANIMAL  NU VA BEA ALCOOL ;
7 TOATE ANIMALELE SUNT EGALE.
    Dar deoarece celelalte animale mai puţin inteligente nu reuşeau sa invete mai mult de patru litere , darămite sa citească perceptele, toate acestea s-au redus la unul singur : PATRU PICIOARE BINE , DOUA PICIOARE RĂU !
    Numele fermei se schimba din Ferma Conacul in Ferma Animalelor. Totul e frumos si linistit la ferma pana cand Domnul Jones impreuna cu tovarasii lui incearca sa recucereasca ferma. Animalele fac insa fata cu brio incercarii si ii pun iarasi pe fuga pe oameni.
    Intre timp Snowball  schiţează pe podeaua grajdului o moara de vânt revoluţionara care sa le furnizeze electricitate , scutindu-i astfel de majoritatea muncii. Cei doi porci Snowball si Napoleon nu se înţeleg bine deloc ei încep sa se opună unul altuia din ce in ce mai des.
    Intr-una dintre seri, Snowball supune la vot ideea construirii morii de vant. Napoleon nu este insa de acord si nervos isi cheama paza(noua caini mari pe care ii crescuse pe ascuns) alungandul astfel pe Snowball de la ferma.
     In cele din urma Napoleon decide sa construiască moara si lucrările încep imediat. Datorita acestor lucrările , munca la câmp ramane in urma, nemaiasigurandu-le animalelor o iarna promiţătoare.      Napoleon se hotaraste sa se apuce de afaceri, cerând ajutorul unui anume domn Whymper, ca intermediar. Toţi ceilalţi oameni încep sa admire Ferma Animalelor.
     Intr-o noapte furtunoasa, moara de vant pe jumatate terminata este pusa la pamant. Urându-l foarte mult pe Snowball, Napoleon pune pe seama acestuia distrugerea morii si chiar pune o recompensa  pe capul lui. Animalele se hotărăsc sa se reapuce de construirea morii chiar in toiul iernii.Reusesc sa treacă cu bine prin iarna si se orientează mai mult spre comerţ, începând sa vanda produse băcăniei si  fermelor vecine. Ori de cate ori se întâmpla ceva rău , devenise o obicei ca stricăciunea sa se pună pe umerii lui Snowball.                  
    Usor-usor, Napoleon devine dictator peste celelalte animale, si chiar au loc o serie de executii publice, fiind ucisi presupusii spioni ai lui Snowball. Cu aceasta ocazie desfiinteaza si imnul "Animale din Anglia", in locul lui declarand un imn scurt si fara sens.
Napoleon incepe sa faca schimb de mărfuri cu fermele vecine si intr-o zi sunt inselati de către oameni cu nişte bancnote false. Fiind foarte preocupaţi cu pregătirea răzbunării  sunt atacaţi de 15 oameni cu 6 puşti.
    Aceştia alunga animalele in hambar si le arunca moara de vânt in aer.
    In cele din urma animalele reusesc sa alunge oamenii.
    Intre timp porcii găsesc in pivniţa o lada cu whisky pe care Napoleon o încearcă ,imbatandu-se. Lui Napoleon ii place senzaţia si se hotaraste sa cultive o pasune cu orz pentru a se apuca de produs bere, incalcand astfel preceptul ca nici un animal nu va bea.
    Muncind in exces Boxer se imbolnaveste , pierzându-si toate puterile, astfel el este trimis la un veterinar din Wellingdon. Asta afirmaseră porcii dar in realitate el fusese trimis la un abator pentru taiere, astfel porcii făcând rost de bani pentru a-si mai cumpăra o lada de whisky.
Anotimpurile au trecut si animalele au început sa moara una cate una. Printre cele care mai supravieţuiau se numărau Clover si Benjamin. Moara de vânt fusese pana la urma terminata , chiar se mai construiseră câteva clădiri. Porcii si câinii s-au înmulţit foarte mult. Au invatat sa meargă pe doua picioare si au început sa se ocupe de dosare ,note si rapoarte si nu in ultimul rand sa se imbrace cat mai elegant. Au inceput sa organizeze dineuri impreuna cu oamenii.
Intr-un final acestia nu se mai puteau deosebii de oameni. Cu timpul animalele au ajuns la concluzia ca le era mai bine pe vremea domnului Jones.

2 comentarii:

Cele mai populare postari din ultima saptamana...