elefant.ro

Postare prezentată

Invitatie la vals - Citate

"Nu mai am putere sa vreau." "Se sinucide cineva ajuns în vîrful piramidei sociale dupa ce a gasit cheia care descuie usa t...

16 august 2011

Căpitan la cincisprezece ani - Rezumat


Personajele principale sunt:Capitanul Hull,Dick Sand,Doamna Weldon,Jack,Varul Benedict. Pe data de 2 februarie 1873 vasul Pilgrim apartinand armatorului american James Weldon a parasit apele Noii Zelande dupa o bogata vanatoare de balene indreptanduse spre San Francisco.


James Weldon fiind nevoi sa paraseasca Noua Zelanda fiind chemat pentru a incheia o afacere importanta fiind nevoit sa isi lase in urma sotai si copilul sau. Cand doamna Weldon a aflat ca Pilgrim urma sa acosteze in portul Noii Zelande aceasta face o intelegere cu capitanul Hull de pe Pilgrim sa ii duca in San Francisco. Capitanul Hull a fost de acord cu conditia ca acesta nu era raspunzator daca se intapla ceva cu doamna Weldon.

Doamna Weldon a fost de acord si se imbarcara pe Pilgrim impreuna cu James fiul doamnei Weldon cu varul Benedict si cu Nana doica lor.

La bordul lui Pilgrim tanarul Jack il intalnii pe Dick Sand un novice de 15 ani printre toti ceilalti marinari dar cu un viitor promitator in flota lui James Weldon.

La un moment dat in timpul calatoriei micutul Jack a observat o epava.Capitanul Hull pleaca sa investigheze aceasta epava la bordul caruia afla un caine si 5 negri.

Dupa inca cateva zile pe mare apa se facut brusc rosie din cauza crustaceelor.Vazand asta capitanul Hull isi dadu seama ca prin preajma trebuie sa fie o balena deoarece aceasta este cea mai usoara modalitate pentru balene sa se hraneasca.Intradevar o balena sa arata numaidecat in fata acestora in acel moment instinctul de vanator al capitanului intra in actiune si acesta pleca indata dupa balena cu intentia de asi umple butoaiele pentru ulei ramase.

Acesta lasa corabia pe mana tanarului Dick si a celor 5 negri deoarece avea nevoie de echipaj sa prinda balena.Capitanul lansa pescadronul si porni spre balena.Dupa multe ore pescadronul capitanului fu lovit de coada balenei scufundat iar echipajul pieri in apele mari.Acum la conducerea lui Pilgrim era doar un baiat de 15 ani.

Corabia condusa de Dick inainta pe mare cand dintrodata o furtuna aparu de nicaieri.In urma furtunii corabia isi pierdu panza principala dar se si abatu de la traseu.

Aproape ca isi pierduse incredera cand dintro data tom unul dintre negri vazu ceva la orizont.In urma consultarii harti Dick si-a dat seama ca era insula Pastilor.

Hercule un alt negru observa pamant din nou de data aceasta era tot o insula de proporti mai mari decat ultima dar si aceasta parea parasita.Fiind nevoiti sa acosteze acestia se indreapta spre insula.Cand ajung aproape de insula corabia se izbeste de niste stanci se este inghitita de ape dar nu innaite ca intreg echipajul si pasageri sa poata parasi nava si sa salveze cateva provizii.Peste noapte echipajul dormi intr-o pestere in cealalta dimineata Dingo cainele incepu sa latre furios.

Era un explorator pe nume Harris care ii lamureste exact unde se afla adica pe coasta Bolivian in America de sud.Harris le propune sa il insoteasca la ferma fratelui sau unde vor gasi mijloace de transport pentru as continua calatoria spre San Francisco.

Odata ajunsi la ferma Dick se mira de multitudinea de specii de animale pe care le gaseste acolo cum ar fi struti,papagali. Echipajul de pe Pilgrim il suspecteaza pe Harris ca fiind un negustor de sclavi deoarece urme de sange intrun copacfurci pe care tom lea recunoscut imediat ca fiind furci cu care negrii erau strapunsi.Dick si Tom hotarasc sa ramana secretul lor pentru a nu o ingrijora pe doamna Weldon.

Suspiciunile lui Dick sunt adevarate Harris este un negustor de sclavi si mai mult este in colaboranta cu Negoro bucatarul de pe pilgrim care a disparut de indata ce nava a esuat pe asa numita insula a Boliviei care este defapt Angolia in Africa.Cei doi se hotarasc sa ii vanda pe negri iar pe restul echipajului sa ii omoare.Dick a fost prins si inchis.Harris a fost injunghiat de tanarul Dick.Toti negri au fost prinsi mai putin Hercule si cainele Dingo.

Negoro vrea sa ii vanda pe doamna Weldon pe Jack si pe varul Benedict inapoi domnului Weldon.Negoro o obliga pe doamna Weldon sa scrie o scrisoare in care sa ii spuna sa vin in Africa pentru ai rascumpara pe Jack pe Bendict si pe doamna Weldon.Negoro pleaca sa duca scrisoarea danduse drept servitor.Varul Benedict scapa, il eliberaza pe Dick si pleaca impreuna cu Hercule sa ii elibereze pe Jack si doamna Weldon.

Dick si Hercule construiesc o pluta cu care s scape de pe insula...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cele mai populare postari din ultima saptamana...