elefant.ro

Postare prezentată

Invitatie la vals - Citate

"Nu mai am putere sa vreau." "Se sinucide cineva ajuns în vîrful piramidei sociale dupa ce a gasit cheia care descuie usa t...

13 iulie 2009

Morometii vol 1 - Rezumatul cartii

Marin Preda a fost un mare prozator contemporan in opera caruia destinul, istoria si timpul dicteaza asupra existentei umane. “Morometii” constituie o opera de referinta in literatura de inspiratie rurala. Romanul este alcatuit din doua volume, primul publicat in anul 1955, iar al doilea , 12 ani mai tarziu, in 1967. Romanul constituie o monografie a satului romanesc din Campia Dunarii infatisat din doua perioade distincte: anul 1936 “ cand viata se scurgea aici fara conflicte mari” (volumul I) si perioada de dupa 1950 cand colectivitatea, ducea la disparitia din istorie a clasei taranilor proprietari de pamant (volumul II).

Primul volum are o compozitie simetrica la care contribuie mai multe aspecte. Cele doua propozitii care incadreaza volumul pun actiunea sub semnul timpului: “Timpul avea cu oamenii nesfarsita rabdare” (la inceput), ”Timpul nu mai avea rabdare cu oamenii”(la final).
O mare parte a volumului I prezinta intamplari petrecute de sambata seara pana duminica dupa-amiaza in familia taranului Moromete si in satul Silistea-Gumesti: cina, taierea salcamului, adunarea taranilor in poiana lui Iocan, plecarea tinerilor in armata sau incasarea foncciirii.
Ultima parte a primului volum evoca un moment arhetipal in existenta satului. Acest moment este secerisul. In acest moment, se vor petrece schimbari importante in viata familiei Moromete (rupta in doua de plecarea la Bucuresti a celor doi baieti mari), dar si in viata satului pentru care „tavalugul istoriei” va trece in mod neasteptat si brutal. „Trei ani mai tarziu, izbucnea cel de-al doilea razboi mondial “. Tot de simetria compozitionala tin si cele doua imagini ce sugereaza viitoarea lui singuratate existentiala si legatura cu vechiul sau mod de viata. In final apare din nou chipul lui Moromete, dar de aceasta data, intr-o statueta modelata din lut ars. Aceasta imagine apartine mitului. Actiunea primului volum se desfasoara in jurul unor scene cheie: cina, reprezentativa pentru marea familie; taierea salcamului ce simbolizeaza destramarea familiei; poiana lui Iocan in care se adunau taranii ca sa citeasca ziarul, reprezentand viata tihuita a comunitatii din Silistea-Gumesti si secerisul ce constituia o adevarata sarbatoare pentru intreaga taranime.
Volumul II, alcatuit din 5 parti, este mai dens iar ritmul epic se schimba. Acum viata satului iese din vechile tipare si intamplarile invadeaza existenta taranului. In concordanta cu realitatea prezenta, naratiunea se complica si personajele noi lipsite de stralucire reiau locul celor vechi.
In primul volum, actiunea este concentrata asupra lui Ilie Moromete, iar in cel de-al doilea, intamplarile antreneaza tot satul o comunitate simbolica pentru drama existentiala a intregi taranimi. Unitatea celor doua volume este asigurata de prezenta familiei urmarita de-a lungul a peste 20 de ani pana la moartea ultimului taran autentic, Ilie Moromete.
Tema romanului o constituie destinul unei clase sociale (clasa taranilior proprietari de pamanturi) si a unei famili reprezentative, familia Moromete.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cele mai populare postari din ultima saptamana...