elefant.ro

Postare prezentată

Invitatie la vals - Citate

"Nu mai am putere sa vreau." "Se sinucide cineva ajuns în vîrful piramidei sociale dupa ce a gasit cheia care descuie usa t...

13 iulie 2009

Crima si pedeapsa - Citate


Şi daca un astfel de om, pentru ideea lui, ar trebui să verse sînge, să treacă peste cadavre, conştiinţa lui, după părerea mea, ar trebui să-i poată permite s-o facă, proporţional, fireşte, cu ideea, cu amploarea ei. O greşeală originală valorează poate mai mult decât un adevăr banal. Ce rost ar avea să mă predau când spui că acolo, la închisoare, am să fiu la odihnă?

Suferinţa şi durerea sunt întotdeauna obligatorii pentru o conştiinţă largă şi o inimă profundă. După mine, oamenii cu adevărat mari încearcă o mare tristeţe pe pământ...
Crima este protestul individului impotriva unei proaste oranduiri sociale


Nu există pe lume ceva mai greu decât sinceritatea şi ceva mai uşor decât linguşirea. Dacă în sinceritate se strecoară numai a suta parte dintr-o notă falsă, se produce o disonanţă şi apoi e bucluc. Dacă în linguşire absolut toate notele sunt false, ea totuşi face plăcere şi este ascultată fără supărare. O plăcere grosolană, totuşi plăcere.

Trebuie să-i mulţumim lui Dumnezeu! De unde ştim, poate că ne păstrează pentru un scop anume!
Omul nu se naşte pentru a fi fericit. Omul îşi cumpără fericirea şi o cumpără numai cu preţul suferinţei. Aici nu e vorba de nicio nedreptate...

Să minţi este aproape mai bine decât să copiezi adevărul spus de un altul; în primul caz eşti om, în al doilea - papagal.
Hai, loviţi-mă, dar nu vă mai jucaţi cu mine ca pisica cu şoarecele!

Natura o poţi corecta şi îndrepta, altfel ne-am îneca în prejudecăţi.

Scornelile mincinoase sunt unicul privilegiu pe care-l are omul faţă de celelalte făpturi. Prin minciună, ajungem la adevăr! Sunt un om fiindcă ştiu să mint.

Pasiunea este mărturia entuziasmului pe care îl trezeşte un anumit ţel, precum şi revolta împotriva împrejurărilor vitrege exterioare care împresoară acest ţel.

Ticălosul de om se obişnuieşte cu toate.

Cât de ticălos poate fi omul! Şi cât de ticălos cel care-l numeşte ticălos!Cât de ticălos poate fi omul! Şi cât de ticălos cel care-l numeşte ticălos!

N-am ucis un om, am ucis un principiu.

Pentru a cunoaşte un om trebuie să te apropii de el treptat şi cu băgare de seamă.
Caută să ajungi un soare şi atunci are să te vadă toată lumea!

Amănuntele!... Ele te dau întotdeauna de gol şi strică totul.

Oameni perfect sănătoşi, întru totul armonioşi, aproape că nu există.

Nu contează unde te afli numai să trăieşti, să trăieşti, să trăieşti! Oricum ar fi viaţa – dar să trăieşti!

Si suferinta e buna la ceva!
Natura e oglinda cea mai limpede, e destul să priveşti în ea! Puterea nu se dă decât aceluia care îndrăzneşte să se aplece s-o ridice. Nu există pe lume ceva mai greu decât sinceritatea şi ceva mai uşor decât linguşirea. Nu este un prost, dar, ca să te porţi cu înţelepciune, nu ajunge numai să fii deştept. În sărăcie mai păstrăm încă nobleţea sentimentelor înnăscute. În mizerie însă, nu le mai păstrează nimeni niciodată! Sunt om fiindcă ştiu să mint. Oamenii obişnuiţi trebuie să se supună legilor şi nu au dreptul să le calce pentru că, vedeţi dumneavoastră, ei sunt oameni obişnuiţi. Iar cei "deosebiţi" au dreptul să comită crime şi să calce orice lege, tocmai pentru că ei sunt oameni "deosebiţi".

Iubeste-te in primul rand pe tine,caci totul in lumea asta se bizuie pe interesul personal
Cel care are putere, care are mintea şi sufletul tare, acela domneşte peste ceilalţi! Cine cutează mult, acela are dreptate în ochii lor. Cine îi înfruntă şi îi dispreţuieşte, acela ajunge la ei legiuitor şi cu cât cuteaşă mai mult, cu atât e mai respectat. Aşa a fost totdeauna şi aşa va fi mereu. Omul care se îneacă se agaţă şi de un pai.

Avem de asemenea şi o anume vocaţie a binelui, e drept, cam infantilă.
Să minţi cu originalitate este aproape mai bine decât să repeţi adevărul spus de un altul. I se păru că în clipa aceea tăiase trecutul cu foarfeca, despărţind propria lui existenţă de toţi şi de toate.

E inca bine ca ai omorat-o numai pe baba aceea... daca ai fi savarsit ceva de o suta de milioane de ori mai oribil?

Într-un fel, suntem cu toţii, şi destul de frecvent, nişte nebuni, cu singura deosebire că "bolnavii" sunt ceva mai într-o doagă ca noi.

E de ajuns să-ţi păstrezi prezenţa de spirit şi întreaga putere de voinţă, şi obstacolele vor fi învinse la timpul lor, pe măsură ce le voi studia mai multe amănunte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cele mai populare postari din ultima saptamana...